Genetikk

For de som er interessert i genetikk kan disse linkene være interessante, jeg har linket til Ragdoll Fanciers Worldwide fordi jeg syns de har fine eksempler på farge genetikk og blodgrupper hos Ragdoll.

For at det skal være lettere å huske må man først forstå litt om de grunnleggende prinsippene for genetikk. Alle levende ting består av celler, inne i hver celle er det kromosomer, lange tråder av genetisk materiale. Disse kromosomene er ordnet i par: 19 par i en katt, 38 kromosomer.

Når man ser på kromosomene under et mikroskop kan man se mange lyse og mørke bånd, disse båndene er genene. Hvert gen er koden for en enkelt funksjon eller en gruppe funksjoner og hvert gen har et tilsvarende gen på den andre halvdelen av paret.

Her ser vi på de to grunnleggende atferdstyper til gener: Dominant eller Recessive. Det dominerende vises uansett hva den andre halvdelen av paret inneholder. Et resessivt trekk vil bare bli vist dersom begge deler av kromosomparet inneholder det samme gen – Katten må ha to kopier av dette genet på hvert kromosom.

Genene er gjengitt med symboler, bokstaver i alfabetet, og de store bokstavene er dominerende, mens de små er recessive. Et eksempel er fargekodene B = sort (seal / mørk brun) & b = sjokolade, og D = tett & d = fortynnet. Det vil si at man feks trenger d/d for å kunne være blå.

Nedenfor viser jeg linker til sider dersom man er mer interessert i å lese om farge genetikk og blodtype.

Genetiske symboler

Fargeutfall med brunt, sjokolade, blått og lilla. 

Å avle med rødt

Ragdollens hvitflekk gen 

Å avle med tabby/ lynx

Blodtyper

Fargeutfall : forutse hvilke farger du kan få med denne enkle tabellen 💙