Historie

Det er mye som tyder på at Rasens mor var en Angora med blå øyne, eller en blanding av angora og perser, eller noe annet. Likheten til Angora rasen er likevel slående, spesielt med tanke på beskrivelsene av en langhårig hvit katt med blå øyne, men også hvis bildet av henne er det riktige bildet. Det er ikke alle som tror det, men bildet fra 1965 hadde navnet hennes påskrevet av Ann på baksiden, hevdes det. Ragdollens mor het Josephine, eller ‘Josie’ som hennes kallenavn, hun var nabokatten til Ann Baker, som var perseroppdretter, eid av Mrs Pennels. Ann ønsket å iblande Josephines kattunger i hennes avl, hun hadde merket seg deres nydelige, rolige og avslappede lynne.

Ann tok til seg to av Josephines sønner; Blackie, hadde utseende til en svart perser, det er derfor grunn til å tro at hans far var en svart katt med perser i seg. Den andre sønnen Ann kom til å bruke så hun da hun skulle til naboen, Mrs Pennels, for å låne Blackie. Det var en brima liknende hannkatt. Hun ble betatt og fikk låne han, han var hvit med brune markeringer (ansikt, hale og ben) med hvite sokker, en hvit haletupp og en diamant (blaze) i ansiktet. Hans far er ukjent, som ved Blackie, men i Ragdoll databasen til pawpeds står han som Beauty* og det er grunn til å anta at han hadde utseende til en Hellig Birma, men mest sannsynlig en blanding, fordi Ragdollens hvitflekk gen er anderledes enn en Hellig Birma’s hvitflekk gen.

Rasen startet med tre huskatter som var antatte blandinger av Angora, Hellig Birma, Perser og annet; Josephine, Beauty* & Ukjent. Senere har Josephine og hennes to sønner spilt en viktig rolle, spesielt en av hennes sønner: Daddy Warbucks.

Anne Baker parret Blackie med sin mor, Josephine og de fikk datteren Buckwheat, en helt svart katt, hun ble moren til “the dark side”. Ann parret så Daddy Warbucks med moren, Josephine, de fikk Raggedy Ann Fugianna, en dårlig markert bicolour. Hun ble moren til “the light side”.

For å lage den lyse og mørke siden parret Ann Buckwheat og Fugianna med Daddy Warbucks. De to første Ragdollene Tiki og Kyoto ble født i 1965, av Buckwheat (the dark side), men det var fire i kullet, de to andre kattungene var svarte, og i dag finnes det hva enkelte kaller ‘Solid Ragdolls’, men når Ann registrerte Ragdollene valgte hun bevisst de kattene hun mente skulle representere rasen hun hadde skapt.

I 1966 registrerte Ann Baker sine første Ragdolls. Daddy Warbucks, en seal mitted med blaze (diamant) først som nummer #66-0577-6, deretter de to barna til Buckwheat; Tiki, en sjokolade colour point som #66-0578-6 og Kyoto, en seal mitted som #66-0579-6, og så seal bicolouren Fugianna som fikk nummeret #66-0680-6. Dette året ble også Fugiannas første år som mor til sitt Ragdoll kull med Daddy warbucks som faren, starten på den lyse siden.

Det er fire viktige katter i begynnelsen: Josephine, Buckwheat, Daddy Warbucks og Fugianna, bare de to siste er blitt registrert med hennes Stamnavn og som Ragdoll. Disse fire kattene er grunnen til at denne vakre rasen er den den er i dag.

I 1969 solgte Ann Baker to katter til Denny og Laura Dayton, Raggedy Ann Rosie, en seal mitted, og Raggedy Ann Buddy, en seal colour point. De hadde navnet Blossom-Time, og flere av deres kattunger fikk navn etter blomster.

Øverst på siden er et bilde av de tre forskjellige variantene til Ragdollen: Mitted, Bicolour og Colorpoint, alle er i fargen Seal (mørkebrun) og bildet er tatt av Denny Daton, fra hans og hans kone, Linda, oppdrett: BlossomTime. Deres vidreutvikling av rasen er mye av grunnen til Ragdollen slik den er i dag.

Denny og Linda Dayton med Ragdollene Lovable og Floppy

denny-laura-dayton-eiere-av-blossom-time-oppdrett-med-lovable-og-floppy

Interessant tilleggs fakta: Josephine er registrert i databasen pawpeds med syv kattunger. I tillegg til Blackie, Daddy Warbucks, Buckwheat og Fugianna, sparte Ann Baker også en annen sønn, St. Patrick, med ukjent far fra Josephine. Og i 1969 parret hun Josephine enda en gang med faren til Daddy Warbucks, Beauty*, og fikk Raggedy Ann Guerber, senere samme år parret hun Raggedy Ann Pecos Bill tilbake på Josephine og fikk Ben Casey.

Se gjerne her for mer informasjon:
Josephines avkom, pawpeds
Ragdoll Historical Society
Ragdoll Fanciers Worldwide

Ragdoll Fanciers Club International & for utdypelse av de to sidene